Wielu początkujących miłośników pieczenia, ma całe mnóstwo pytań dotyczących zaleceń, często używanych w przepisach. Jeśli nie miałeś szczęścia dorastać z babcią w kuchni, gdzie wszystko to zostało pięknie wyjaśnione, na pewno też nie raz miałeś wątpliwość – na przykład, dlaczego tak ważne jest pojedynczego wbijanie jajek. Jeśli chcesz wiedzieć jak ułatwić sobie pieczenie ciastek, czy innych wypieków – poniżej znajduje się kilka wyjaśnień.

Wbijanie jajek do ciasta: dlaczego po jednym?

Po połączeniu śmietanki z masłem i cukrem, kolejnym składnikiem wielu przepisów na ciasteczka są jajka. Powinny być dodawane pojedynczo, każde dokładnie ubite przed dodaniem następnego, aby mieszanka masła z cukrem najskuteczniej zatrzymała uwięzione powietrze. Pamiętaj też, by w trakcie przekładania ciasta do formy, porządnie zeskrobać boki miski tak, aby cała mieszanka masła / cukru została wykorzystana do wypieku.

Pieczenie ciastek: dlaczego czekać aż blacha wystygnie?

Przychodzi czas wyjęcia blachy z piekarnika i przeniesienia upieczonych ciastek do przygotowanego pojemnika. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego ciastka się rozlały i straciły swój kształt, choć te, które upiekły się na początku wyglądały pięknie – jest duża szansa, że nie poczekałeś wystarczająco z wystygnięciem blachy po pierwszej partii.

Jeśli chcesz uniknąć takiej niemiłej niespodzianki, zawsze upewnij się, że patelnia ostygła do temperatury pokojowej, zanim nałożysz na nią więcej ciasta. Jeśli tego nie zrobisz, wylana mieszanka z pewnością straci swój kształt, zanim jeszcze włożysz blachę do piekarnika, a jaki będzie tego efekt – już wiesz.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY